Saturday, March 5, 2011

AGAR-AGAR MILO :))

Agar-agar..nyammm sedapnya...

Assalammualaikum, salam petang Ahad...hari ni mesti tak ramai kan ngadap depan PC atau Laptop, yelah masa2 hujung minggu ni mesti lah nak pi jalan kaa, ngabiskan duit kaa dan urusankan macam2 pekara lagi.. Biasa lah dah nama pun kehidupan, kami kat kampung lain, masa walau pun cepat, tapi stress macam kurang. Ok hari ni nabila laksanakan projek tertunggak yang begitu lama dah tergendala. Mula2 agar-agar milo nie sja2 search kt tenet cara nak wat agar2 milo,nampak simple jer cra buatnya...comel sungguh bentuk acuan agar2 apa lagi nbila pun cbala wat...hakhakhak..kelakar sungguh kan nak wat agar2 milo pun kena search kat tenet...kalau mak tau mesti mak perli kawkaw punya...hehehe..... Jadi nabila pun pa gi siap2 salin resipi semua...ha nie la akibatnya kalau duk kt rmah x mau tgok mak mask cam ni la jdinya...hihi pa pun janji bleh jga mask agar2 milo...Kalau ikut kan buatnya senang dan ringkas je, sambil bertenet pun boleh buat...

comel sungguh bentuk nya...:))

Pada nabila lah kan rasa dia sedap dan balance bahagian susu tu just nice tak manis, cuma lemak2 manja je, bahagian milo tu ada sedikit manis pada nabila. Tapi hasil kejadian dia memang menawan lah...hehehe tapi gambar di atas pkai dua lapisan nabila just wat agar2 milo 1 lapisan aja yang brperisa milo shaja...tapi apa2 pun kira jdila agar2 milo dripada x jadi langsung...hehheehe...nanti da masa lapang boleh la nabila cuba resepi yang nie pla....korang boleh la cuba resepi di bawah ini...cuba jangan x cuba tau!!! Ok kita lihat resipi di bawah ni..

BAHAN LAPISAN MILO :-)
8 gram agar-agar serbuk (resipi asal guna agar2 tali)
2 cawan air (resipi asal guna 13/4 cawan)
1/3 cawan gula (mat luakkan 1 camca teh)
3/4 cawan MILO

BAHAN LAPISAN SUSU :-)
10 gram agar-agar serbuk
1 3/4 cawan air
1 cawan susu sejat (mat guna jenama "IDEAL")
1/3 cawan gula (resipi asal guna 1/2 cawan)
Beberapa titik esen vanilla


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK LAPISAN MILO :- Satukan semua bahan2 lapisan milo, kecuali "milo". Kacau rata dan masak hingga suam, masukkan milo, kacau hingga milo larut dan mendidih. Gunakan api sederhana. Matikan api dan tuang dalam bekas sesuai. Mat guna bekas kecil, jadi tuang 1/2 penuh sahaja. Biarkan beku sekejap.
  2. UNTUK LAPISAN SUSU :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan susu, kacau rata dengan whisk dan jerang hingga gula larut dan bancuhan mendidih. Matikan api.
  3. UNTUK AGAR2 MILO :- Keruk2 sedikit permukaan milo dengan garfu, kemudian tuang lapisan susu. Buat hingga siap. Biarkan hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga mengeras dan dingin. Hidangkan sejuk sebagai pencuci mulut.



No comments:

Post a Comment